torsdag 5. september 2013

Lettvint brød

  
 Det bakes mye her i heimen og det brødet som går igjen er "Lettvint formbrød" fra "Damms Store BAKEBOK". Det er en veldig enkel oppskrift som jeg nå har lært meg utenatt og endrer på slik jeg føler for dag til dag.
Den var opprinnelig med hvetekli i boken, men siden jeg ikke hadde det når jeg skulle bake den første gangen brukte jeg grovt rugmel i stedet. Og siden jeg ikke har funnet det i butikken enda så har bet bare blitt slik at jeg bruker rug :) Jeg har også valgt å dobble den slik at den gir to brød i stedet.

Oppskrift:

  • 50 gram Gjær
  • 2 ss Olje
  • 5 dl Vann
  • 2 dl Rugmel
  • 12 dl Hvetemel (ca.)
Smuldre gjæren i bakebollen. Bland oljen og vannet. Varm opp væsken til den er fingervarm, dvs. 37°C. Hell deigvæsken over gjæren. Rør til den er oppløst.
Bland de øvrige ingredensene. Rør til alt er godt blandet. Kna den litt og sett den til heving under kled, på ett varmt sted, i 30-45 minutter.
Del deigen i to og flat den ut i rektangelform med hendene og rull den sammen. Ha den i en smurt brødform på 1 L og sett til etterheving i ca. 20 minutter.
Pensle og strø over om ønskelig.
Stek brødene i 30 minutter på 200°C på nest nederste rille. La brødene hvile noen minutter i formene før de tas ut og avkjøles på rist. Avkjøl under klede.

Ved bruk av eltekrok oppnås best resultat.







 Her har jeg gjort en tabbe, jeg har melet formen etter jeg smurte den. Det er ett hærk å få ut brødet igjen av formen om man gjør dette. Bare smør den og den slipper med en gang. Jeg har også hatt oppi litt sesamfrø for syns skyld.
 
 
Her har jeg lekt meg litt med oppskriften og hatt oppi blåbær, det ble noe kliss skal jeg love. Men deigen hevet bra og nystekt med blåbærsyltetøy var rent himmelsk!
 



 
Her har de fått etterhevet. Gode bakevarer tar tid :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar